Pudding angielski - przepis - Piekniejsze.pl

Pudding angielski – przepis

Pudding angielski to tradycyjny deser przygotowywany w Wielkiej Brytanii. Przedstawiamy przepis jak go wykonać.
Pudding angielski - przepis
Pudding angielski – przepis, fot. pixabay.com

Pudding angielski jest jednym z tradycyjnych deserów Wielkiej Brytanii. Jest aromatyczny, delikatny i pełen niesamowitych smaków. Przedstawiamy najlepszy przepis na wykonanie puddingu angielskiego.

Zobacz też:

Tiramisu – przepis na włoski deser

Przepis na pudding angielski

Składniki:

  • chałka,
  • masło,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 60 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • odrobina cukru brązowego,
  • 1 łyżka dżemu (o ulubionym smaku),
  • rodzynki,
  • żurawina suszona.

Zobacz też:

Kimchi – prosty przepis

Przygotowanie:

Foremkę na pudding smarujemy masłem. Chałkę kroimy na kromki. Ponownie bierzemy masło i każdą kromkę dokładnie nim smarujemy. Następnie każdą kromkę układamy w blaszce, tak aby wszystkie na siebie nachodziły.

Zobacz też:

Muffinki z białą czekoladą – przepis

W międzyczasie do miski wlewamy śmietankę 30%, mleko i cukier. Do tego wbijamy jedno jajko. Następnie całość dokładnie miksujemy. Tak powstałą masą zalewamy wszystkie kromki chałki. Na samą górę wysypujemy rodzynki oraz żurawinę. Następnie lekko posypujemy wierzch brązowym cukrem.

Zobacz też:

Muffinki z jagodami – najlepszy przepis

Na chwilę zostawiamy ciasto, aby lekko wsiąkło krem. Po 10 minutach wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Pieczemy przez 30 minut. Gdy wyjmiemy ciasto, smarujemy je z wierzchu dżemem. Gotowe!

Na czasie

Brak danych.