Tiramisu - przepis na włoski deser - Piekniejsze.pl

Tiramisu – przepis na włoski deser

Tiramisu to klasyczny i tradycyjny deser włoski, który zachwyca swym aromatem. Przedstawiamy najlepszy przepis na wykonanie ciasta.
Tiramisu - przepis na włoski deser
Tiramisu – przepis na włoski deser, fot. pixabay.com

Tiramisu to jeden z najlepszych deserów włoskich, który dla tego kraju jest już tradycją. Aby ciasto smakowało idealnie, musimy sprawić, aby krem mascarpone był niesamowicie puszysty. Przedstawiamy przepis na najlepsze tiramisu.

Zobacz też:

Włoska pizza. Przepis na klasyczne ciasto jak z Italii

Przepis na tiramisu

Składniki:

  • 350 ml zaparzonej kawy espresso,
  • 25 ml likieru amaretto lub Maraschino,
  • 2 jajka + 2 żółtka,
  • 70 g cukru pudru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 300 g podłużnych biszkoptów,
  • ok. 3 łyżek gorzkiego kakao.

Zobacz też:

Placki ziemniaczane – najlepszy przepis

Przygotowanie:

Na samym początku zaparzamy kawę espresso i dodajemy do niej likier (np. amaretto). W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka zaczynamy ubijać mikserem z cukrem pudrem. Gdy masa jest puszysta zaczynamy dodawać stopniowo mascarpone i ubijać.

Zobacz też:

Jagodzianki – najlepszy przepis z sezonowym owocem

W oddzielnej miseczce ubijamy białka na idealnie sztywną pianę. Aby była zdecydowanie bardziej sztywna warto dodać odrobinę soli. Następnie łączymy obie masy za pomocą łyżki. Warto, aby robić to bardzo delikatnie.

Zobacz też:

Muffinki z białą czekoladą – przepis

Na dno naczynia żaroodpornego układamy biszkopty, które wcześniej zanurzamy w kawie z likierem. Następnie wylewamy na nie pół masy mascarpone. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie i ponownie wykładamy masę mascarpone. Na sam koniec przysypujemy kakao.