Jagodzianki - najlepszy przepis z sezonowym owocem - Piekniejsze.pl

Jagodzianki – najlepszy przepis z sezonowym owocem

Jagodzianki to smakołyk, który zdecydowanie króluje latem, gdyż jego głównym składnikiem są jagody, czyli owoc sezonowy. Przedstawiamy najlepszy przepis na deser.
Jagodzianki - najlepszy przepis z sezonowym owocem
Jagodzianki – najlepszy przepis z sezonowym owocem, fot. pixabay.com

Jagodzianki to deser, który potrafi zaskoczyć wiele podniebień. Smakołyk przygotowuje się głównie latem, gdyż jego najważniejszym składnikiem są jagody, czyli owoc sezonowy. Przedstawiamy najlepszy przepis na jagodzianki.

Zobacz też:

Muffinki z białą czekoladą – przepis

Przepis na jagodzianki

Składniki:

  • 120 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru drobnego,
  • 20 gramów świeżych drożdży,
  • pełna łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • 2 żółtka jajek,
  • szklanka mąki,
  • jagody.

Zobacz też:

Muffinki z jagodami – najlepszy przepis

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy świeże drożdże, ciepłe mleko, dwie łyżki cukru i łyżkę mąki pszennej. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie rozczyn zacznie pracować i ładnie się napuszy.

Przygotowujemy drugą miskę do której wsypujemy szklankę mąki, łyżkę masła i dwa żółtka jaj. Następnie dolewamy przygotowany wcześniej rozczyn. Za pomocą dłoni rozrabiamy ciasto, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Ciasto można również wyrabiać około 5 minut za pomocą miksera. Następnie miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 40 minut lub nawet godzinę. Po tym czasie stolnicę obsypujemy mąką, a ciasto dzielimy na kawałki, z których formujemy kulki. Przykrywamy kulki ściereczką na 10 minut, aby ponownie ciasto troszkę napuchło.

Każdą kulę ciasta spłaszcz lekko na placek średnicy minimum 10 cm. Na środek umieszczamy jagody, a następnie zamykamy ciasto, tak jak pieroga. Surowe jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie jagodzianki smarujemy mlekiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza i ustawiamy go na góra-dół. Pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Gotowe!