Muffinki z białą czekoladą - przepis - Piekniejsze.pl

Muffinki z białą czekoladą – przepis

Muffinki to zdecydowanie jeden z szybszych i najłatwiejszych w przygotowaniu deserów. Przedstawiamy przepis na muffinki z białą czekoladą.
Muffinki z białą czekoladą - przepis
Muffinki z białą czekoladą – przepis, fot. pixabay.com

Wiele osób myśląc o muffinkach ma obraz pysznego czekoladowego ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Jednak prawdziwym smakołykiem, który potrafi zachwycić wiele podniebień są muffinki z białą czekoladą. Przedstawiamy najlepszy przepis na ich wykonanie.

Zobacz też:

Czekoladowo-bananowe muffinki. Przepis idealny

Przepis na muffinki z białą czekoladą

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • pół szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • pół tabliczki białej czekolady.

Zobacz też:

Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu

Przygotowanie:

Do jednej miski wsyp mąkę z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do drugiej miski wbijamy jajka, cukier i olej. Za pomocą miksera ubijamy całość. Zmniejszając obroty dodajemy mleko i ubijamy.

Następnie po jednej łyżce dodajemy do mokrych składników mieszankę z mąki i powoli ubijamy. Za pomocą łyżki ciasto przekładamy do papilotek. Dodajemy troszkę, wkładamy kostkę czekolady i ponowie zakrywamy ciastem. Na wierzch wbijamy również trochę białej czekolady.

Zobacz też:

Sernik na zimno z malinami. Przepis idealny na lato

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Do tak rozgrzanego piekarnika, ustawionego na góra-dół, wkładamy muffinki. Pieczemy je około 35 minut. Po tym czasie wyłączamy go i nim wyjmiemy je ze środka uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut. Gotowe!

muffinki z białą czekoladą
muffinki z białą czekoladą, fot. pixabay.com