Muffinki z białą czekoladą – przepis

Wiele osób myśląc o muffinkach ma obraz pysznego czekoladowego ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Jednak prawdziwym smakołykiem, który potrafi zachwycić wiele podniebień są muffinki z białą czekoladą. Przedstawiamy najlepszy przepis na ich wykonanie.
Zobacz też:
Czekoladowo-bananowe muffinki. Przepis idealny
Przepis na muffinki z białą czekoladą
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- pół szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- pół tabliczki białej czekolady.
Zobacz też:
Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu
Przygotowanie:
Do jednej miski wsyp mąkę z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do drugiej miski wbijamy jajka, cukier i olej. Za pomocą miksera ubijamy całość. Zmniejszając obroty dodajemy mleko i ubijamy.
Następnie po jednej łyżce dodajemy do mokrych składników mieszankę z mąki i powoli ubijamy. Za pomocą łyżki ciasto przekładamy do papilotek. Dodajemy troszkę, wkładamy kostkę czekolady i ponowie zakrywamy ciastem. Na wierzch wbijamy również trochę białej czekolady.
Zobacz też:
Sernik na zimno z malinami. Przepis idealny na lato
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Do tak rozgrzanego piekarnika, ustawionego na góra-dół, wkładamy muffinki. Pieczemy je około 35 minut. Po tym czasie wyłączamy go i nim wyjmiemy je ze środka uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut. Gotowe!
