Przepis na pierogi z kapustą i grzybami - Piekniejsze.pl

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to zdecydowanie jeden z najlepszych jesiennych smakołyków. Przedstawiamy przepis na ich wykonanie.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami, fot. pixabay.com

Astronomiczna jesień zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji przedstawiamy przepis na potrawę, która jest jednym z najlepszych jesiennych smakołyków. Jak wykonać pierogi z kapustą i grzybami w domu?

Zobacz też:

Przepis na marynowane grzyby

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty,
  • 50g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oleju,
  • 500g mąki pszennej,
  • 1 żółtko jajka,
  • gorąca, przegotowana woda.

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie przepłukujemy i przekładamy do niedużego garnka. Następnie zalewamy je zimną wodą. Następnie zagotowujemy grzyby w osolonej wodzie. Następnie kroimy je na bardzo drobne kawałki.

Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy z soku. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie gotowa, odciskamy ją i drobno szatkujemy. Bierzemy teraz cebulkę, którą siekamy i podsmażamy na oleju.

Do cebulki dodajemy kapustę i grzybki, które podsmażamy. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest wykonanie ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy żółtko jajka. Następnie zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy gorącą, przegotowaną wodę, cięgle ubijając. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Kolejnym krokiem jest lepienie pierogów. Ciasto wałkujemy, a następnie za pomocą szklanki wykrywamy z niego kółka. Na każdym okręgu umieszczamy farsz i zawijamy pieroga. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Gotowe!