Przepisy na zupy krem. Przedstawiamy najlepsze z nich - Piekniejsze.pl

Przepisy na zupy krem. Przedstawiamy najlepsze z nich

Zupy krem królują na naszych stołach zwłaszcza w okresie wiosennym, ze względu na spory wybór świeżych warzyw. Przedstawiamy przepisy na najlepsze zupy krem.
Przepisy na zupy krem. Przedstawiamy najlepsze z nich
Przepisy na zupy krem. Przedstawiamy najlepsze z nich, fot. pixabay.com

Większość z nas uwielbia zupy krem, zwłaszcza w sezonie wiosennym. Z powodu ogromnej ilości świeżych, sezonowych warzyw, możemy dać ponieść się naszej fantazji i wyobraźni. Przedstawiamy przepisy na 5 najlepszych zup kremowych!

Zobacz też: Szparagi. Przepisy na dania z ich wykorzystaniem

Spis treści:

  1. Zupa krem ze szparagów
  2. Zupa krem z pomidorów
  3. Zupa krem z dyni
  4. Zupa krem serowa
  5. Zupa krem czosnkowa

#1 Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 400 g ziemniaków,
  • 50 g masła,
  • 500 ml wody,
  • 40 g śmietanki kremówki 30 %,
  • 15 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Szparagi umyj w zimnej wodzie i oderwij zrogowaciałe końcówki. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw, zdejmij z nich jedną warstwę. Ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka. Dolej do nich dwie szklanki zimnej wody oraz masło. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość doprowadź do zagotowania, a następnie na mniejszym palniku gotuj przez 5 minut. Dodaj pokrojone szparagi i ponownie zagotuj. Po tym czasie zmniejsz moc kuchenki i gotuj 15 minut. W osobnej misce wymieszaj śmietankę z mąką i dodaj do zupy. Zagotuj, wymieszaj całość i zdejmij z palnika. Całość zblenduj. Zupa krem gotowa!

Zobacz też: Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu

Zupa krem ze szparagów
Zupa krem ze szparagów, fot. pixabay.com

#2 Zupa krem z pomidorów

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • 1 kg dojrzałych, świeżych pomidorów,
  • 1/2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii,
  • ser camembert.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy na drobną kosteczkę, a następnie szklimy je na oliwie z oliwek. W międzyczasie pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Do garnka wkładamy podsmażoną cebulkę, czosnek oraz pokrojone pomidory. Dodajemy ocet oraz cukier. Po chwili dodajemy bulion warzywny i doprowadzamy do zagotowania. Następnie gotujemy na mniejszym ogniu jeszcze przez 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zupę blendujemy. Doprawiamy całość bazylią. Podajemy z kawałkiem sera camembert, który roztopi się pod wpływem ciepła. Gotowe!

Zobacz też: Lody truskawkowe – szybki i prosty przepis

Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów, fot. pixabay.com

#3 Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 800 g dyni,
  • 250 g ziemniaków,
  • 25 g masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru,
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu.

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Miąższ z dyni oraz obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pokrojony czosnek i cebulę szklimy na maśle. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy dynię, ziemniaki, sól, kurkumę i imbir. Po okołu 5 minutach dolewamy bulion i doprowadzamy do zagotowania. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Później dodajemy pomidora i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec blendujemy. Zupa gotowa!

Zobacz też: Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu

Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni, fot. pixabay.com

#4 Zupa krem serowa

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 400 g serka topionego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka w proszku.

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę siekamy na drobną kostkę, a następnie zeszklij na maśle. Do garnka wlej bulion i doprowadź do zagotowania. Następnie dorzuć podsmażoną cebulkę i czosnek oraz serki topione. Gotujemy, aż serki się roztopią. Dodajemy sól, pieprz oraz paprykę do smaku. Całość blendujemy. Gotowe!

Zobacz też: Lody truskawkowe – szybki i prosty przepis

Zupa krem serowa
Zupa krem serowa, fot. pixabay.com

#5 Zupa krem czosnkowa

Składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i tymianku.

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Dodajemy do niego oliwę z oliwek. Cebulę kroimy i wkładamy do garnka. Szklimy ją przez około 10 minut. Następnie dodajemy bulion warzywny i ziemniaki. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 15 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i dodajemy do zupy, gotując następne 10 minut. Na koniec dodajemy serek mascarpone oraz przyprawy. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Na sam koniec blendujemy. Gotowe!

Zobacz też: Rurki z kremem. Prosty i szybki przepis na ,,te dni”

Zupa krem czosnkowa
Zupa krem czosnkowa, fot. pixabay.com