Przepis na zupę krem z brokułów - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę krem z brokułów

Jak wykonać szybką i prostą zupę krem z brokułów? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę krem z brokułów.
Przepis na zupę krem z brokułów
Przepis na zupę krem z brokułów, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Zupa krem z brokułów to idealne danie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Jak wykonać zupę, aby swym smakiem zachwyciła wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę krem z brokułów.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem ze szparagów

Przepis na zupę krem z brokułów

Składniki:

  • 1 duża główka brokułów (ok. 500g),
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa do smaku.

Zobacz też:

Przepis na lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy

Przygotowanie:

Brokuły dokładnie myjemy, suszymy i dzielimy na różyczki. Dużą część łodygi możemy pokroić na mniejsze kawałki – też się przyda. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy, aż staną się szkliste.

Zobacz też:

Przepis na pieczone szparagi

Dodajemy brokuły do patelni, smażymy przez kilka minut, aż zaczną się delikatnie rumienić. Zalewamy warzywa bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż brokuły będą miękkie.

Zobacz też:

Przepis na faszerowaną paprykę

Po ugotowaniu brokułów, zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.

Dodajemy śmietanę do zupy, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową. Gotujemy zupę jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie podajemy gorącą.