Przepis na zupę szczawiową - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa wielu osobom kojarzy się z wiosną. Jak wykonać danie samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
 Przepis na zupę szczawiową
Przepis na zupę szczawiową, fot. facebook.com/atyaty

Szczawiowa to jedna z najbardziej wiosennych zup. Wiele osób kojarzy ją z ciepłem, nową energią i smakiem. Jak wykonać ją samodzielnie, aby swym smakiem zachwycała wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę szczawiową.

Zobacz też:

Przepis na szakszukę

Przepis na zupę szczawiową

Składniki:

  • 1 wiązka młodego szczawiu (około 250-300 g),
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji.

Zobacz też:

Przepis na marcepan

Przygotowanie:

Szczaw dokładnie myjemy, a następnie suszymy na sicie. Usuwamy twardą część ogonków i siekamy liście na drobno. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Zobacz też:

Przepis na kopytka

W dużym garnku rozgrzewamy masło z olejem roślinnym. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie smażymy przez 2-3 minuty, aż staną się szkliste. Dodajemy startą marchewkę i pietruszkę do garnka, smażymy przez kolejne 3-4 minuty.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z białą czekoladą

Wlewamy bulion do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy warzywa przez około 10 minut. Dodajemy posiekany szczaw do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem.

Zobacz też:

Przepis na zupę kalafiorową

Gotujemy całość przez kolejne 5-7 minut, aż szczaw zmięknie. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu, studzimy je, obieramy i kroimy na ćwiartki. Jeśli chcemy uzyskać kremową konsystencję zupy, dodajemy śmietanę do garnka i delikatnie mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na krewetki w sosie czosnkowym

Podajemy zupę szczawiową na gorąco, udekorowaną ćwiartkami jajka i posiekaną natką pietruszki.

Na czasie

Brak danych.