Przepis na zupę kalafiorową - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę kalafiorową

Zupa kalafiorowa to idealny pomysł na rozgrzewający obiad. Sprawdź nasz najlepszy przepis na jej wykonanie!
Przepis na zupę kalafiorową
Przepis na zupę kalafiorową, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Zupa kalafiorowa to idealne danie, które rozgrzewa i potrafi zachwycić swym smakiem wiele podniebień. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jak wykonać potrawę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę kalafiorową.

Zobacz też:

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Przepis na zupę kalafiorową

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła lub oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Zobacz też:

Przepis na wielkanocny żurek

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej roślinny. Dodajemy do niego cebulę i smażymy na złoty kolor przez około 3-4 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy do garnka kalafior i bulion warzywny.

Zobacz też:

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką

Zagotowujemy zupę i zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż kalafior będzie miękki. W oddzielnej misce mieszamy mleko, kumin, kolendrę i kurkumę. Dodajemy do garnka i dokładnie wymieszamy całość.

Zobacz też:

Przepis na zapiekankę warzywną

Miksujemy zupę blenderem lub używamy miksera ręcznego, aż powstanie gładka masa. Dodajemy do garnka sól i pieprz do smaku. Podajemy na gorąco, posypując natką pietruszki.

Na czasie

Brak danych.