Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszone ogórki jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone ogórki – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszone ogórki – przepis

Składniki:

  • 2 kg średniej wielkości, świeżych i twardych ogórków gruntowych,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • pęczek kopru włoskiego,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 4 liście chrzanu,
  • 2 litry wody,
  • 4 płaskie łyżki soli.

Przygotowanie:

Świeże ogórki gruntowe myjemy w zimnej wodzie. To samo robimy z liśćmi i korzeniem chrzanu oraz koprem (przepłukujemy zimną wodą). Chrzan obieramy i kroimy w podłużne paski. W tym samym czasie słoiki i zakrętki wyparzamy wrzątkiem.

Główkę czosnku dzielimy na ząbki, które obieramy. Możemy je delikatnie zmiażdżyć nożem. Następnie na dna słoików wykładamy po jednym liściu chrzanu oraz gałązce kopru. Następnie układamy ciasno pionowo ogórki. Ważne, aby jasna strona ogórków była u góry. Do każdego słoika pomiędzy ogórki wciskamy 3 ząbki czosnku oraz paski chrzanu. Na to układamy jeszcze warstwę ogórków, tym razem poziomo.

W garnku zagotowujemy 2 litry wody, do której dodajemy sól. Mieszamy aż do momentu jej rozpuszczenia. Zalewę wlewamy do słoików, tak aby wszystkie ogórki były dokładnie nią przykryte. Słoiki dokładnie zakręcamy i kładziemy je zakrętką do dołu. Zostawiamy je w temperaturze pokojowej (20-25 stopni Celsjusza), na około 4 dni w miejscu nienasłonecznionym. Po tym czasie można spokojnie odstawić je do piwnicy, zakrętką do góry. Gotowe!