Przepis na zupę ogórkową

Zupa ogórkowa to idealna propozycja na rozgrzewający i aromatyczny posiłek. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a potrafi swym smakiem zachwycić wiele podniebień. Jak wykonać samodzielnie zupę ogórkową? Przedstawiamy najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 mała cebula,
- 1 marchewka,
- 1,5 litra bulionu,
- 300 g ziemniaków,
- 4 średnie kiszone ogórki,
- 150 g śmietany 18%.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Przygotowujemy duży garnek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją w garnku na maśle i oliwie. Następnie obieramy i kroimy marchewkę. Dodajemy ją do cebuli. Przez około 3 minuty cały czas mieszamy, aby cebulka i marchewka się podsmażyły.
Zobacz też:
Następnie do garnka wlewamy gorący bulion np. rosołowy. Całość zagotowujemy. Gdy tak się stanie zakrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 5 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczce. Następnie wrzucamy je do garnka.
Zobacz też:
Po około 10 minutach dodajemy do bulionu starte na tarce ogórki kiszone. Następnie dolewamy pół szklanki wody z kiszonych ogórków. Po kolejnych 10 minutach zdejmujemy zupę z ognia i zaprawiamy ją śmietaną. Gotowe!