Przepis na blondie! Białe brownie - Piekniejsze.pl

Przepis na blondie! Białe brownie

Poznaj przepis na białe brownie!

Znudziło Ci się tradycyjne brownie? Wypróbuj przepis na jego odpowiednik, czyli blondie! W tym cieście kakao ustępuje miejsca białej czekoladzie, która nadaje mu jasny kolor i delikatny smak!

Zobacz też: Obłędna malinowa kawa. Idealna na deser!

Przepis na blondie 

Składniki

  • biała czekolada – 200 g
  • masło – 115 g
  • cukier – 200 g
  • jajka – 2 szt 
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka 
  • mąka pszenna – 150 g
  • sól – szczypta

Przygotowanie 

Wyłóż formę na ciasto papierem do pieczenia i natłuść ją masłem oraz lekko obsyp mąką. W kąpieli wodnej rozpuść masło wraz z białą czekoladą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia

W misce ubij jajka w połączeniu z cukrem. Po uzyskaniu puszystej masy dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj. 

Powoli dodawaj do masy jajecznej masę z białej czekolady, ciągle mieszając.Dodaj mąkę przesianą przez sito i sól do masy czekoladowej. Wymieszaj. 

Przelej ciasto do formy. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut, a następnie wyjmij je z formy i pozostaw co całkowitego ostygnięcia. Po wystudzeniu pokrój na kawałki.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na ciasto pistacjowe

Na czasie

Brak danych.