Przepis na blondie! Białe brownie

Znudziło Ci się tradycyjne brownie? Wypróbuj przepis na jego odpowiednik, czyli blondie! W tym cieście kakao ustępuje miejsca białej czekoladzie, która nadaje mu jasny kolor i delikatny smak!
Zobacz też: Obłędna malinowa kawa. Idealna na deser!
Przepis na blondie
Składniki
- biała czekolada – 200 g
- masło – 115 g
- cukier – 200 g
- jajka – 2 szt
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- mąka pszenna – 150 g
- sól – szczypta
Przygotowanie
Wyłóż formę na ciasto papierem do pieczenia i natłuść ją masłem oraz lekko obsyp mąką. W kąpieli wodnej rozpuść masło wraz z białą czekoladą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia
W misce ubij jajka w połączeniu z cukrem. Po uzyskaniu puszystej masy dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
Powoli dodawaj do masy jajecznej masę z białej czekolady, ciągle mieszając.Dodaj mąkę przesianą przez sito i sól do masy czekoladowej. Wymieszaj.
Przelej ciasto do formy. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut, a następnie wyjmij je z formy i pozostaw co całkowitego ostygnięcia. Po wystudzeniu pokrój na kawałki.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na ciasto pistacjowe