Przepis na pierogi ruskie - Piekniejsze.pl

Przepis na pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na pierogi ruskie
Przepis na pierogi ruskie, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Pierogi ruskie to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Jest idealnym rozwiązaniem na pyszny i aromatyczny obiad. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis na pierogi ruskie, jak u babci!

Zobacz też:

Przepis na sałatkę Cezar

Przepis na pierogi

Składniki:

Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Farsz

  • 300 g twarogu półtłustego,
  • duża cebula,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.

Zobacz też:

Przepis na smażony ser

Przygotowanie:

Na samym początku ziemniaki dokładnie obieramy, kroimy i wkładamy do zimnej wodzie. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy do niej ziemniaki. Gdy będą miękkie odsączamy ziemniaki z wody i ubijamy je za pomocą tłuczka na puree.

Cebulę obieramy, a następnie szatkujemy ją bardzo cieniutko. Patelnię rozgrzewamy masłem klarowanym, na którym podsmażamy cebulkę. Masę ziemniaczaną łączymy z twarogiem półtłustym i cebulką. Całość doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszając.

Zobacz też:

Przepis na tartę z jabłkami

Gdy farsz jest gotowy, przygotowujemy ciasto na pierogi. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól oraz olej. Dolewamy również szklankę gorącej, przegotowanej wody. Łyżką wszystko mieszamy, a następnie za pomocą dłoni ugniatamy ciasto.

Gotową kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do ”odpoczynku” na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy i szklanką odciskamy okręgi. Na każdy okrąg wykładamy farsz, a następnie sklejamy.

Zobacz też:

Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół

Pierogi wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Po 3-4 minutach pierogi powinny wypłynąć na powierzchnie. Gdy tak się stanie wyciągamy je. Gotowe!