Pomysł na jesienny obiad. Leczo z batatów - Piekniejsze.pl

Pomysł na jesienny obiad. Leczo z batatów

Przepis na pyszne leczo z batatów!

Zmiana pory roku to doskonały czas, aby eksperymentować z różnymi daniami i składnikami, dlatego dzisiaj przychodzimy z przepisem na orygialne leczo z batatów.

Leczo z batatów to pyszne danie, które łączy smak i aromat warzyw z aromatycznymi przyprawami. Bataty dodają słodkiego smaku i kremowej konsystencji.

Zobacz też: Przepis na domowe leczo

Leczo z batatów

Składniki

  • bataty – 2 szt
  • cebula – 1 szt
  • papryka czerwona – 2 szt
  • pomidory – 2 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • ostra papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • kumin – 1 łyżeczka
  • suszone oregano – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie 

Umyj warzywa i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i stanie się szklista.

Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kolejne kilka minut, aż zmięknie.

Następnie dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Mieszaj wszystko razem i gotuj przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i utworzą gęsty sos.

Dodaj pokrojone bataty i dokładnie wymieszaj, aby pokryły się sosem. Dodaj 1/2 szklanki wody, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut, aż bataty będą miękkie.

Smacznego!

Zobacz też: Jesienny koktajl z jabłka, gruszki, batata i marchewki