Mikołajkowe pierniczki czekoladowe
Przed nami wyjątkowo magiczny czas. W nadchodzącym miesiącu, jakim jest grudzień obchodzimy Mikołajki oraz Boże Narodzenie. 6 grudnia oprócz prezentów, warto również przygotować tematyczne ciastka, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również obłędnie smakują! Przychodzimy dziś więc z prostym przepisem na mikołajkowe pierniczki o smaku czekoladowym!
Zobacz też: Domowa herbata korzenna
Mikołajkowe pierniczki czekoladowe
Składniki
- mąka pszenna – 300g
- kakao – 50g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- imbir – ½ łyżeczki
- goździki – ¼ łyżeczki
- sól – ¼ łyżeczki
- miękkie masło – 100 g
- brązowy cukier – 100 g
- jajko – 1 szt
- miód – 4 łyżki
- mleko – 1 łyżka
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i sól. W innej misce ubij masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko i miód, kontynuuj ucieranie.
Powoli dodawaj suche składniki do masy z masłem, mieszając całość. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodaj mleko, aby uzyskać jednolite ciasto.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 1-2 godziny.
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm i wycinaj dowolne kształty pierniczków za pomocą foremek. Układaj wycięte ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, a następnie można je udekorować lukrem, polewą czekoladową lub pozostawić w naturalnej postaci.
Zobacz też: Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte