Mikołajkowe pierniczki czekoladowe - Piekniejsze.pl

Mikołajkowe pierniczki czekoladowe

Mikołajki zbliżają się wielkimi krokami. Oprócz prezentów, przygotuj przepyszne pierniczki czekoladowe!

Przed nami wyjątkowo magiczny czas. W nadchodzącym miesiącu, jakim jest grudzień obchodzimy Mikołajki oraz Boże Narodzenie. 6 grudnia oprócz prezentów, warto również przygotować tematyczne ciastka, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również obłędnie smakują! Przychodzimy dziś więc z prostym przepisem na mikołajkowe pierniczki o smaku czekoladowym!

Zobacz też: Domowa herbata korzenna

Mikołajkowe pierniczki czekoladowe

Składniki 

  • mąka pszenna – 300g
  • kakao – 50g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • imbir – ½ łyżeczki
  • goździki – ¼ łyżeczki
  • sól – ¼ łyżeczki
  • miękkie masło – 100 g
  • brązowy cukier – 100 g
  • jajko – 1 szt
  • miód – 4 łyżki 
  • mleko – 1 łyżka

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i sól. W innej misce ubij masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko i miód, kontynuuj ucieranie.

Powoli dodawaj suche składniki do masy z masłem, mieszając całość. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodaj mleko, aby uzyskać jednolite ciasto.

Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 1-2 godziny.

Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm i wycinaj dowolne kształty pierniczków za pomocą foremek. Układaj wycięte ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut.

Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, a następnie można je udekorować lukrem, polewą czekoladową lub pozostawić w naturalnej postaci.

Zobacz też: Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte