Przepis na zupę krem ze szparagów

Powoli rozpoczyna się sezon szparagowy. To idealny moment, aby produkt przemycać w różnych potrawach. Jak wykonać zupę krem ze szparagów, aby swym smakiem podbił wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem ze szparagów
Składniki:
- około 1 kg zielonych szparagów,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 200 ml śmietany 30%,
- szczypiorek do dekoracji.
Zobacz też:
Pomysł na słodycze bez cukru! Przepis na energetyczne kulki
Przygotowanie:
Na samym początku dokładnie myjemy szparagi, a końcówki obcinamy (około 1-2 cm od dołu). Następnie kroimy szparagi na mniejsze kawałki, zostawiając kilka wierzchołków do dekoracji. Następnie cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Zobacz też:
Przepis na jabłecznik, jak u babci
W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy pokrojone szparagi (oprócz zarezerwowanych wierzchołków) do garnka. Smażymy wszystko razem przez około 5 minut.
Zobacz też:
Przepis na biszkopt z galaretką i owocami
Dodajemy bulion warzywny do garnka. Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż szparagi będą miękkie. W międzyczasie, w małym garnku gotujemy zarezerwowane wierzchołki szparagów w osolonej wodzie. Będą służyć jako dekoracja.
Zobacz też:
Po ugotowaniu szparagów, zupę blendujemy na gładki krem. Możemy użyć blendera ręcznego lub przenieść zupę do blendera stacjonarnego. Po zmiksowaniu zupy, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz też:
Przepis na pyszną zupę pieczarkową
Podajemy zupę gorącą, udekorowaną gotowanymi wierzchołkami szparagów i posiekanym szczypiorkiem.