Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto - Piekniejsze.pl

Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto

Niedługo rozpoczyna się sezon jesienny. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepsze dyniowo-cynamonowe ciasto.
Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto
Przepis na dyniowe ciasto cynamonowe, fot. pixabay.com

Dla wielu osób niedługo rozpocznie się najpiękniejsza pora roku, czyli jesień. To sezon, w którym królują dynie, dlatego warto wykorzystywać je w przygotowywaniu różnych potraw. Przedstawiamy przepis na najlepsze dyniowo-cynamonowe ciasto.

Zobacz też:

Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak

Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki cukru brązowego,
  • 2 szklanki miąższu dyni,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 50 gram orzechów laskowych,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 gorącej wody.

Zobacz też:

Mazurek kajmakowy – przepis na wielkanocne ciasto

Przygotowanie:

Przygotowujemy garnek, w którym ubijamy jajka z cukrem brązowym. W osobnej miseczce łączymy mąkę pszenną i pełnoziarnistą, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Suche składniki miksujemy z jajkami.

Zobacz też:

Ciasto marchewkowe – jak je zrobić, aby było wilgotne?

Dynię ścieramy na tarce, a orzechy siekamy. Do masy wrzucamy dynię i orzechy i delikatnie mieszamy całość. Przygotowujemy tortownicę, którą dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tego wlewamy masę.

Zobacz też:

Muffinki z białą czekoladą – przepis

Następnie piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza i ustawiamy go na ”góra-dół”. Wkładamy tortownicę z ciastem i pieczemy przez około 50 minut. Jeśli po wbiciu drewnianego patyczka, zostanie mokry ślad – trzymamy ciasto w piekarniku kolejne 10 minut. Gotowe!