Przepis na penne all'arrabbiata - Piekniejsze.pl

Przepis na penne all’arrabbiata

Penne all'arrabbiata to pyszne włoskie danie. Jak wykonać ten makaron? Sprawdź nasz najlepszy przepis na penne all'arrabbiata.
Przepis na penne all'arrabbiata
Przepis na penne all’arrabbiata, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Penne all’arrabbiata to klasyczne danie włoskie, w którym makaron otoczony jest pysznym, kremowym, lekko pikantnym sosem. Jak wykonać przepyszne danie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na penne all’arrabbiata.

Zobacz też:

Przepis na frytki z batatów

Przepis na penne all’arrabbiata

Składniki:

  • 140 g makaronu penne,
  • 250 ml passaty,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 ostra papryczka.
  • kilka listków bazylii,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na pyszne pączki

Przygotowanie:

Na samym początku w osolonej wodzie gotujemy makaron penne, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ząbek czosnku obieramy, kroimy i podsmażamy na rozgrzanej za pomocą oliwy z oliwek patelni.

Zobacz też:

Przepis na ciasto toffi

Ostrą papryczkę kroimy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w kosteczkę. Dodajemy ją do czosnku i ponownie podsmażamy. Po chwili dodajemy passate pomidorową, a całość doprawiamy solą i pieprzem.

Zobacz też:

Przepis na faworkowe różyczki

Po 5 minutach gotowania dodajemy nasz makaron penne i gotujemy kolejną minutę. Makaron z sosem przekładamy na talerze, ozdabiamy liśćmi bazylii oraz parmezanem. Smacznego!