Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy - Piekniejsze.pl

Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy

Gulasz wieprzowo-wołowy to idealne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Jak je przygotować? Sprawdź najlepszy przepis!
Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy
Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Gulasz wieprzowo-wołowy to idealna propozycje na obiad, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jak wykonać go samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis na gulasz wieprzowo-wołowy.

Zobacz też:

Przepis na chlebek bananowy

Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego,
  • 500g mięsa wołowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryki,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500ml bulionu wołowego.

Zobacz też:

Przepis na kokosanki

Przygotowanie:

Na samym początku mięso kroimy na kawałki o wielkości około 2 cm. Cebulę i czosnek siekamy, a papryki i pomidory kroimy w drobną w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złoty kolor. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy.

Zobacz też:

Przepis na pasztet mięsno-warzywny

Do tego samego garnku dodajemy masło i smażymy cebulę i czosnek, aż będą miękkie i szkliste. Dodajemy papryki i pomidory i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy przez 1 minutę.

Zobacz też:

Przepis na sernik na zimno

Dodajemy słodką paprykę, ostrą paprykę, oregano, tymianek, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy przez 1 minutę. Dodajemy bulion wołowy i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy mięso i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw

Sprawdzamy smak i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Gotowe, smacznego!