Pyszny i zdrowy obiad: Makaron orzo ze szpinakiem w śmietanowym sosie

Masz ochotę na szybki, smaczny obiad? Przygotuj makaron orzo ze szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym – połączenie zdrowia i wyjątkowego smaku, które zadowoli każdego!
Zobacz też: Szybki obiad dla zapracowanych. Pieczona cukinia z parmezanem i czosnkiem
Makaron orzo ze szpinakiem w śmietanowym sosie
Składniki
- 200 g makaronu orzo
- 300 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć makaron orzo. Odcedź makaron, zachowując trochę wody z gotowania.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj szpinak i smaż na średnim ogniu, aż zmięknie.
Do szpinaku wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu.
Do gotowego sosu ze szpinakiem dodaj ugotowany makaron orzo.
Wymieszaj. Po nałożeniu dodaj starty parmezan.
Smacznego!
Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese