Przepis na zapiekankę warzywną

Kiedy w domu zostało troszkę warzyw, warto je wykorzystać w przygotowaniu prostej i szybkiej zapiekanki warzywnej. Jej smak na pewno podbije niejedno podniebienie. Jak ją wykonać samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na barszcz czerwony, jak u babci!
Przepis na zapiekankę warzywną
Składniki:
- 2 cebule,
- 2 cukinie,
- 2 papryki (czerwona i zielona),
- 2 bakłażany,
- 4 pomidory,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g sera żółtego, startego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Zobacz też:
Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką
Przygotowanie:
Na samym początku myjemy cukinie, papryki. bakłażany i pomidory. Następnie warzywa kroimy w bardzo cienkie plasterki lub kostkę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie dużego garnku, w którym rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek, smażymy całość na złoty kolor.
Zobacz też:
Przepis na wegetariańskie kiełbaski
Dodajemy do garnka pozostałe warzywa, które posypujemy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy i smażymy całość na średnim ogniu przez około 10 minut. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Pieczemy zapiekankę przez 20-25 minut, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru. Posypujemy natką pietruszki przed podaniem. Całość gotowa, smacznego!