Przepis na barszcz czerwony, jak u babci! - Piekniejsze.pl

Przepis na barszcz czerwony, jak u babci!

Barszcz czerwony to pyszna i rozgrzewająca zupa. Jak wykonać go samodzielnie, aby smakował jak ten u babci? Sprawdź nasz przepis.
Przepis na barszcz czerwony, jak u babci!
Przepis na barszcz czerwony, jak u babci!, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Barszcz czerwony to idealna zupa, która świetnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad. Jak wykonać zupę, aby smakował jak ten u babci? Sprawdź nasz najlepszy, łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na barszcz czerwony.

Zobacz też:

Przepis na bułeczki ziołowe

Przepis na barszcz czerwony

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • śmietana 18%.

Zobacz też:

Przepis na kotlet de volaille

Przygotowanie:

Na samym początku buraki, cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy całość na złoty kolor. Z kolei w garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek, cukier i sól.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Do garnka z wodą dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż buraki będą miękkie. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie z garnka, a następnie dodajemy ocet jabłkowy.

Zobacz też:

Przepis na kokosanki

Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Następnie wlewamy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Zupę podajemy gorącą z ulubionymi dodatkami (chleb, grzanki, jajka itd.). Gotowe, smacznego!