Przepis na tatar z wołowiny - Piekniejsze.pl

Przepis na tatar z wołowiny

Tatar z wołowiny to idealna przystawka w gorące dni. Jak ją wykonać, aby swym smakiem urzekła nasze podniebienie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na tatar z wołowiny
Przepis na tatar z wołowiny, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na tatar z wołowiny

Składniki:

  • 200-300g świeżej wołowiny,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 2 żółtka jaj,
  • magi i musztarda,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • marynowane grzyby,
  • dodatkowo: pieczywo, masło lub pesto.

Zobacz też:

[PRZEPISY] 3 proste pomysły na letnią kolację

Przygotowanie:

Na samym początku wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie bardzo drobno siekamy nożem. Nie używamy maszynki do mięsa, ponieważ zamiast drobnej konsystencji, uzyskamy masę. Po pokrojeniu mięso wrzucamy do miski.

Zobacz też:

Przepis na rosół bez mięsa

Cebulę obieramy, myjemy i siekamy bardzo drobno, następnie dodajemy do miski z mięsem. Ogórek konserwowy również siekamy bardzo drobno i dodajemy do miski. Marynowane grzyby również drobno siekamy i dodajemy do miski.

Zobacz też:

Przepis na zupę tajską

Po chwili do miski dodajemy również żółtka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, gorczycą i magii. Wszystko dokładnie mieszamy. Tatar podajemy na talerzu, najlepiej z pieczywem i masłem.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku lawendy

Warto pamiętać, aby używać tylko świeżej i wysokiej jakości wołowiny oraz żeby mięso było dobrze schłodzone przed przygotowaniem. Tatar z wołowiny jest potrawą surową, więc zawsze upewniamy się co do jego jakości i świeżości, aby unikać problemów zdrowotnych.