Przepis na zupę grzybową - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę grzybową

Zupa grzybowa to idealna propozycja na jesienny obiad. Jak ją wykonać? Przedstawiamy najlepszy przepis! Sprawdź!
Przepis na zupę grzybową
Przepis na zupę grzybową, fot. pixabay.com

Zupa grzybowa to idealna propozycja na jesienny obiad. Jest pełna aromatów i smaku, a jej konsystencja jest niesamowicie kremowa. Dodatkowo łatwo ją przyrządzić. Przedstawiamy najlepszy przepis na zupę grzybową.

Zobacz też:

Przepis na zupę z pieczonych warzyw

Przepis na zupę grzybową

Składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu warzywnego, 
  • 2 łyżki masła,
  • 1 marchewka,
  • 50 ml słodkiej śmietany 30,
  • garść natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • makaron.

Zobacz też:

Przepis na makaron z grzybami

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie przemywamy pod bieżącą, zimną wodą, a następnie oczyszczamy. Kroimy na dość spore kawałki. Następnie cebulę obieramy i dokładnie kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy patelnię, którą rozgrzewamy z masłem.

Zobacz też:

Przepis na makaron z sosem serowym

Na maśle podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy grzyby i podsmażamy przez kolejne 5 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Zobacz też:

Przepis na makaronową zapiekankę

Do dużego garnka wkładamy grzyby z cebulką oraz marchewkę. Następnie całość zalewamy bulionem warzywnym i czekamy, aż całość się zagotuje. Po tym czasie gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem. Gotowe!