Przepis na zupę grzybową
Zupa grzybowa to idealna propozycja na jesienny obiad. Jest pełna aromatów i smaku, a jej konsystencja jest niesamowicie kremowa. Dodatkowo łatwo ją przyrządzić. Przedstawiamy najlepszy przepis na zupę grzybową.
Zobacz też:
Przepis na zupę z pieczonych warzyw
Przepis na zupę grzybową
Składniki:
- 500 g świeżych lub mrożonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 1 marchewka,
- 50 ml słodkiej śmietany 30,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- makaron.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie przemywamy pod bieżącą, zimną wodą, a następnie oczyszczamy. Kroimy na dość spore kawałki. Następnie cebulę obieramy i dokładnie kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy patelnię, którą rozgrzewamy z masłem.
Zobacz też:
Przepis na makaron z sosem serowym
Na maśle podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy grzyby i podsmażamy przez kolejne 5 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Zobacz też:
Przepis na makaronową zapiekankę
Do dużego garnka wkładamy grzyby z cebulką oraz marchewkę. Następnie całość zalewamy bulionem warzywnym i czekamy, aż całość się zagotuje. Po tym czasie gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem. Gotowe!