Przepis na wiosenną sałatkę

Wczoraj, 21 marca obchodziliśmy Pierwszy Dzień Wiosny. To idealna okazja do wprowadzania większej ilości warzyw i owoców do naszej codziennej diety. Tym razem przedstawiamy przepis na wiosenną sałatkę. Jak ją wykonać samodzielnie?
Zobacz też:
Przepis na wiosenną sałatkę
Składniki:
- 1 główka sałaty masłowej,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 2 pęczki szczypiorku,
- 4 jajka,
- 6 ogórków gruntowych,
- 6 łyżek jogurtu naturalnego,
- 6 łyżek gęstej śmietany,
- 200 g szpinaku,
- cebulka dymka.
- sok z cytryny.
- sól, pieprz.
Zobacz też:
Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!
Przygotowanie:
Na samym początku zajmujemy się przygotowaniem jajek, które gotujemy w garnku na twardo. Następnie obieramy je ze skorupki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kolejnym krokiem jest obranie ogórków ze skórki i pokrojenie w cienkie plasterki.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Następnie sałatę i szpinak myjemy pod zimną i bieżącą wodą i kroimy je na drobne paseczki. Z kolei umytą rzodkiewkę kroimy w kosteczkę. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy za pomocą ostrego noża.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw
Kolejnym krokiem jest wykonanie sosu do sałatki. W miseczce wlewamy jogurt naturalny, śmietanę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką, aby składniki się dokładnie połączyły.
Zobacz też:
W dużej miseczce mieszamy warzywa z jajkami i sosem. Sałatka jest gotowa do podania, smacznego!