Drożdżowe racuszki dyniowe. Pycha! - Piekniejsze.pl

Drożdżowe racuszki dyniowe. Pycha!

Przepis na pyszne drożdżowe racuszki dyniowe.

Dynia to warzywo często wykorzystywane w naszych kuchniach szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dzięki swojej soczystości i delikatnej strukturze może być szeroko wykorzystywana, dlatego z jej dodatkiem powstaje wiele pysznych zup, puree, ciast, pieczeni, kaw i rozmaitych dań głównych, w tym – drożdżowe racuchy! 

Zobacz też: Dyniowa kawa z cynamonem

Przepis na drożdżowe racuchy dyniowe

Składniki

  • ciepłe mleko 3,2% – 200 ml
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • puree dyniowe – 200 g
  • świeże drożdże – 20 g
  • jajka – 2 średnie
  • cukier waniliowy – 2 łyżki 
  • sól – szczypta
  • olej rzepakowy 


Przygotowanie

Do miski wlej mleko, wsyp mąkę, dodaj dyniowe puree, drożdze, jajka, cukier waniliowy, sól oraz łyżkę oleju. Wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Na patelni rozgrzej olej. Nałóż przygotowane ciasto łyżką na patelnię tworząc formę placuszka. Smaż z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. 

Podawaj z cukrem pudrem lub śmietanką 18 %.

Smacznego!

Zobacz też: Przepyszna faszerowana dynia!