Drożdżowe racuszki dyniowe. Pycha!
Dynia to warzywo często wykorzystywane w naszych kuchniach szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dzięki swojej soczystości i delikatnej strukturze może być szeroko wykorzystywana, dlatego z jej dodatkiem powstaje wiele pysznych zup, puree, ciast, pieczeni, kaw i rozmaitych dań głównych, w tym – drożdżowe racuchy!
Zobacz też: Dyniowa kawa z cynamonem
Przepis na drożdżowe racuchy dyniowe
Składniki
- ciepłe mleko 3,2% – 200 ml
- mąka pszenna – 2 szklanki
- puree dyniowe – 200 g
- świeże drożdże – 20 g
- jajka – 2 średnie
- cukier waniliowy – 2 łyżki
- sól – szczypta
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Do miski wlej mleko, wsyp mąkę, dodaj dyniowe puree, drożdze, jajka, cukier waniliowy, sól oraz łyżkę oleju. Wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Na patelni rozgrzej olej. Nałóż przygotowane ciasto łyżką na patelnię tworząc formę placuszka. Smaż z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Podawaj z cukrem pudrem lub śmietanką 18 %.
Smacznego!
Zobacz też: Przepyszna faszerowana dynia!