Przepis na rybę po grecku - Piekniejsze.pl

Przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku to potrawa, która znajduje się na wigilijnym stole. Jak ją przygotować? Sprawdź najlepszy przepis!
Przepis na rybę po grecku
Przepis na rybę po grecku, fot. facebook.com/ [zdjęcie poglądowe]

Ryba po grecku to jedna z wigilijnych potraw, która na święta pojawia się na polskich stołach. Jak przygotować ją samodzielnie w domu, aby była pełna aromatów? Sprawdź nasz najlepszy przepis, który urzeknie wiele podniebień.

Zobacz też:

Przepis na krokiety z grzybami

Przepis na rybę po grecku

Składniki:

  • 800 g filetów białej ryby,
  • 1/2 kg marchewki,
  • 150 g pietruszki,
  • 100 g selera,
  • 1 duża cebula,
  • 1 mały por (biała część),
  • 3 szklaki wrzącej wody,
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano,
  • 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego.
  • olej roślinny do smażenia,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Zobacz też:

Przepis na roladę malinową

Przygotowanie:

Filety z ryby dokładnie kroimy na kawałeczki i posypujemy solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przesypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, którą solimy.

Zobacz też:

Przepis na świąteczny barszcz czerwony

Warzywa gotujemy około 20 minut, pod uchyloną pokrywką. Na sam koniec wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. W międzyczasie rybę obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni. Z garnka, w którym gotują się warzywa nabieramy szklankę wody i rozpuszczamy w niej koncentrat pomidorowy.

Zobacz też:

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Cebulę oraz pora kroimy w plasterki i szklimy na patelni. Następnie wsypujemy ugotowane warzywa oraz wywar z koncentratem. Doprowadzamy całość do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, bazylią i  oregano.

Zobacz też:

Przepis na smażony ser

W szklanym naczyniu układamy rybę i przykrywamy ją naszymi warzywami z patelni. Następnie potrawę schładzamy w lodówce, aby nabrała więcej smaku. Gotowe!