Francuska przekąska. Pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową - Piekniejsze.pl

Francuska przekąska. Pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową

Przepis na pyszną francuską przekąskę!

Szukasz pomysłu na kolację? przystawkę na randkę lub przekąskę na babski wieczór? Przyrządź pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową!

Zobacz też: Jak zrobić francuski ratatouille?

Pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową

Składniki 

  • ser camembert – 1 duży
  • drobno posiekane orzechy laskowe – garść
  • bagietka – 1 szt 
  • oliwa
  • rozmaryn – 1 gałązka
  • konfitura porzeczkowa – 1 szt 

Przygotowanie

Wyłóż naczynie żaroodporne papierem do pieczenia. Przełóż do niego ser i nakrajaj go tworząc “szachownicę”. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij go, a w nacięciach umieść rozmaryn. Posyp z wierzchu orzechami i nałóż kilka łyżek konfitury. Umieść całość w piekarniku i piecz około 5-7 minut. 

Podawaj upieczony ser z podpieczoną, chrupiącą bagietką skropioną oliwą!

Smacznego!

Zobacz też: Prosty przepis na francuski deser crème brûlée