Francuska przekąska. Pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową
Przepis na pyszną francuską przekąskę!
Szukasz pomysłu na kolację? przystawkę na randkę lub przekąskę na babski wieczór? Przyrządź pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową!
Zobacz też: Jak zrobić francuski ratatouille?
Pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową
Składniki
- ser camembert – 1 duży
- drobno posiekane orzechy laskowe – garść
- bagietka – 1 szt
- oliwa
- rozmaryn – 1 gałązka
- konfitura porzeczkowa – 1 szt
Przygotowanie
Wyłóż naczynie żaroodporne papierem do pieczenia. Przełóż do niego ser i nakrajaj go tworząc “szachownicę”. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij go, a w nacięciach umieść rozmaryn. Posyp z wierzchu orzechami i nałóż kilka łyżek konfitury. Umieść całość w piekarniku i piecz około 5-7 minut.
Podawaj upieczony ser z podpieczoną, chrupiącą bagietką skropioną oliwą!
Smacznego!
Zobacz też: Prosty przepis na francuski deser crème brûlée