Przepis na lody mango
Lody mango to deser idealny na letnie, ciepłe dni, kiedy upał praktycznie odbiera nam chęci do funkcjonowania. Jak wykonać przepyszne lody, aby smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na gazpacho z malinami
Przepis na lody mango
Składniki:
- 2 dojrzałe mango,
- 1/2 szklanki cukru (możesz dostosować ilość do własnych upodobań),
- 1 szklanka śmietanki kremówki (30% lub 36%),
- 1/2 szklanki mleka,
- sok z 1 cytryny.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku myjemy mango, obieramy je, usuwamy pestkę i kroimy je na małe kawałki. Następnie wrzucamy kawałki mango do miksera.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku orzecha laskowego
Po chwili dodajemy do miksera cukier, sok z cytryny, śmietankę oraz mleko. Miksujemy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy naszą mieszankę do pojemnika na lody i mrozimy wszystko przez co najmniej 4-6 godzin.
Zobacz też:
Jeśli posiadamy maszynkę do lodów, możemy jej użyć zgodnie z instrukcją producenta. Wyjmujemy lody z zamrażarki na 10-15 minut przed podaniem, aby nie były zbyt twarde. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.