Przepis na przepyszne pierogi z jagodami - Piekniejsze.pl

Przepis na przepyszne pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to idealne danie na letnie dni. Jak je wykonać, aby urzekły swym smakiem? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na przepyszne pierogi z jagodami
Przepis na przepyszne pierogi z jagodami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Nadchodzi lato, a sezon na jagody nadchodzi wielkimi krokami. Jak wykonać pierogi z jagodami, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na przepyszne pierogi z jagodami!

Zobacz też:

Truskawki na obiad? Przepis na knedle z truskawkami!

Przepis na przepyszne pierogi z jagodami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej wody,
  • łyżka oleju (możesz użyć oleju roślinnego),
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 szklanki świeżych jagód,
  • 2 łyżki cukru (możesz dodać więcej lub mniej, zależy od smaku),
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Zobacz też:

Przepis na lody smerfowe

Przygotowanie:

Na samym początku przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, olej i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, mieszając wszystko razem. Następnie wygniatamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie, dodajemy więcej mąki.

Zobacz też:

Przepis na lody malinowe. Sprawdź

Owijamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy na 30 minut, aby mogło wyrosnąć i odpocząć. W międzyczasie jagody myjemy i suszymy. W dużej misce mieszamy jagody z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Skrobia ziemniaczana pomoże związać sok, który wydzielą jagody, dzięki czemu nadzienie nie będzie zbyt płynne.

Zobacz też:

Przepis na carpaccio z buraka!

Po tym jak ciasto odpocznie, rozwałkowujemy je na grubość około 1-2 mm. Za pomocą szklanki lub specjalnej foremki wycinamy krążki z ciasta. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę nadzienia.

Zobacz też:

Przepis na chłodnik

Składamy krążek na pół, tworząc półksiężyc, a następnie dokładnie lepimy brzegi, aby jagody nie wypływały podczas gotowania. Powtarzamy proces do wyczerpania składników. Wrzucamy pierogi do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię, a potem jeszcze przez około 2-3 minuty. Wyjmujemy gotowe pierogi za pomocą łyżki cedzakowej.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z białych szparagów

Pierogi z jagodami są najlepsze na ciepło, posypane cukrem pudrem. Możemy je także podać z bitą śmietaną, śmietanką czy jogurtem naturalnym.

Na czasie

Brak danych.