Przepis na przepyszne pierogi z jagodami

Nadchodzi lato, a sezon na jagody nadchodzi wielkimi krokami. Jak wykonać pierogi z jagodami, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na przepyszne pierogi z jagodami!
Zobacz też:
Truskawki na obiad? Przepis na knedle z truskawkami!
Przepis na przepyszne pierogi z jagodami
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- szklanka ciepłej wody,
- łyżka oleju (możesz użyć oleju roślinnego),
- pół łyżeczki soli,
- 3 szklanki świeżych jagód,
- 2 łyżki cukru (możesz dodać więcej lub mniej, zależy od smaku),
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, olej i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, mieszając wszystko razem. Następnie wygniatamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie, dodajemy więcej mąki.
Zobacz też:
Przepis na lody malinowe. Sprawdź
Owijamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy na 30 minut, aby mogło wyrosnąć i odpocząć. W międzyczasie jagody myjemy i suszymy. W dużej misce mieszamy jagody z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Skrobia ziemniaczana pomoże związać sok, który wydzielą jagody, dzięki czemu nadzienie nie będzie zbyt płynne.
Zobacz też:
Przepis na carpaccio z buraka!
Po tym jak ciasto odpocznie, rozwałkowujemy je na grubość około 1-2 mm. Za pomocą szklanki lub specjalnej foremki wycinamy krążki z ciasta. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę nadzienia.
Zobacz też:
Składamy krążek na pół, tworząc półksiężyc, a następnie dokładnie lepimy brzegi, aby jagody nie wypływały podczas gotowania. Powtarzamy proces do wyczerpania składników. Wrzucamy pierogi do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię, a potem jeszcze przez około 2-3 minuty. Wyjmujemy gotowe pierogi za pomocą łyżki cedzakowej.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych szparagów
Pierogi z jagodami są najlepsze na ciepło, posypane cukrem pudrem. Możemy je także podać z bitą śmietaną, śmietanką czy jogurtem naturalnym.