Domowe masło orzechowe. Jest pyszne! - Piekniejsze.pl

Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!

Przepis na obłędne masło orzechowe!

Marzy Cię się domowe masło orzechowe? Nic dziwnego, to prawdziwy rarytas! Własnoręcznie zrobione, jest nie tylko pyszne, ale także zdrowsze, bo decydujesz o jakości składników!

Zobacz też: Domowa nutella pistacjowa! Wystarczą 4 składniki

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możesz stosować do kanapek, owsianki, naleśników, deserów lub po prostu wyjadać łyżką prosto ze słoika!

Składniki

  • 500 g orzeszków ziemnych (mogą być prażone i niesolone lub surowe, jeśli je samemu uprażysz).
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego 
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego (np. z orzeszków ziemnych, kokosowego lub rzepakowego, jeśli potrzebujesz bardziej kremowej konsystencji).

Przygotowanie

Upraż orzeszki w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Piecz przez około 8 minut i mieszaj je od czasu do czasu. Następnie pozwól im ostygnąć. 

Wrzuć orzeszki do mocnego blendera. Blenduj, aż zmienią się w drobny proszek. Kontynuuj blendowanie, aż konsystencja zmieni się w kremową. Proces ten może potrwać 5–10 minut. Rób przerwy, by nie przegrzać urządzenia.

Dodaj szczyptę soli oraz miód lub syrop klonowy.

Przełóż masło do czystego, szczelnego słoika. Możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej przez około 2 tygodnie. 

Smacznego! 

Zobacz też: Przepis na fit majonez

Na czasie

Brak danych.