Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!
Marzy Cię się domowe masło orzechowe? Nic dziwnego, to prawdziwy rarytas! Własnoręcznie zrobione, jest nie tylko pyszne, ale także zdrowsze, bo decydujesz o jakości składników!
Zobacz też: Domowa nutella pistacjowa! Wystarczą 4 składniki
Domowe masło orzechowe
Domowe masło orzechowe możesz stosować do kanapek, owsianki, naleśników, deserów lub po prostu wyjadać łyżką prosto ze słoika!
Składniki
- 500 g orzeszków ziemnych (mogą być prażone i niesolone lub surowe, jeśli je samemu uprażysz).
- szczypta soli
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1-2 łyżki oleju roślinnego (np. z orzeszków ziemnych, kokosowego lub rzepakowego, jeśli potrzebujesz bardziej kremowej konsystencji).
Przygotowanie
Upraż orzeszki w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Piecz przez około 8 minut i mieszaj je od czasu do czasu. Następnie pozwól im ostygnąć.
Wrzuć orzeszki do mocnego blendera. Blenduj, aż zmienią się w drobny proszek. Kontynuuj blendowanie, aż konsystencja zmieni się w kremową. Proces ten może potrwać 5–10 minut. Rób przerwy, by nie przegrzać urządzenia.
Dodaj szczyptę soli oraz miód lub syrop klonowy.
Przełóż masło do czystego, szczelnego słoika. Możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej przez około 2 tygodnie.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na fit majonez