Przepis na chłodnik - Piekniejsze.pl

Przepis na chłodnik

Chłodnik to idealna zupa na gorące dni. Jak wykonać danie samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na chłodnik
Przepis na chłodnik, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Powoli zbliżają się coraz cieplejsze dni, a temperatura za oknem jest coraz wyższa. Jak wykonać danie samodzielnie, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis.

Zobacz też:

Przepis na lody truskawkowe – idealne na upalne dni!

Przepis na chłodnik

Składniki:

  • 1 litr jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek dymki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 szklanka gotowanej buraczki,
  • sól, pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na gotowane zielone szparagi z patelni!

Przygotowanie:

Na samym początku rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę myjemy, suszymy i drobno siekamy. Buraczki także drobno kroimy.

Zobacz też:

Przepis na jabłecznik, jak u babci

Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy jogurt lub kefir, a następnie dokładnie mieszamy całość. Jajka również obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodając je następnie do miski.

Zobacz też:

Przepis na ramen

Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chłodnik przed podaniem dobrze jest schłodzić w lodówce, bo to właśnie zimny smak zupy jest jej tajemnicą! Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami.