Przepis na carpaccio z buraka! - Piekniejsze.pl

Przepis na carpaccio z buraka!

Pomysł na wiosenny obiad! Sprawdź przepis

Ku uciesze wszystkich w końcu nadeszły ciepłe, wiosenne dni. Jednak podczas takiej pogody zmniejsza się nasz apetyt. Nic w tym dziwnego! Gdy na dworze panuje wysoka temperatura, tempo przemiany materii w naszym organizmie spowalnia, przez co mamy mniejsze zapotrzebowanie na kalorie. 

Warto jednak przygotować mniej czasochłonne, a zarazem sycące danie!

Przepis na carpaccio z buraka

Składniki

  • burak  – 2 sztuki 
  • ser lazur – 50 g 
  • szpinak – 40 g
  • pomarańcza – 1 sztuka

Składniki na sos

  • oliwa – 3 łyżki, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • miód – 1 łyżka,
  • sól i pieprz

Zalewa do buraków

  • ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • ocet balsamiczny – 4 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • oliwa – 1 łyżka
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

Umyj buraki i przekrój na pół. Zawiń je w folię aluminiową i piecz w piekarniku około 50 minut w 200 °C. Po ich upieczeniu, odczekaj aż ostygną i pokrój w cieniutkie plasterki. Wymieszaj składniki na zalewę w pojemniku, który będzie można szczelnie zamknąć. Polewamy zalewą buraki i mieszamy. Tak przygotowane buraki odstaw do lodówki na całą noc.

Aby przygotować sos, do soku z cytryny dodaj wszystkie składniki i wymieszaj. 

Na talerz przełóż wymyty i osuszony szpinak. Ułóż na nim plasterki buraka oraz kawałki pomarańczy. Polej sosem. Na koniec dodaj pokruszony ser lazur.

Zobacz też: Przepis na chłodnik