Przepis na ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe to pełen aromatów i smaków deser. Jest delikatny, a dzięki warstwom rozpływa się w ustach. Jest również szybki i prosty w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis na najlepsze ciasto kokosowe.
Zobacz też:
Przepis na ciasto kokosowe
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 200 g masła,
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- 250 ml mleka,
- cukier puder.
Zobacz też:
Przepis na kawę z syropem dyniowym
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy cukier i dodajemy masło. Całość ucieramy do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne, a masa stanie się gładka i aksamitna. Następnie do masy dodajemy powoli po jednym jajku, wciąż ucierając całość.
W osobnej miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Na przemian do masy z masła dodajemy po łyżce mieszanki z mąką, a następnie łyżkę mleka. Mieszamy, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
Zobacz też:
Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza i ustawiamy go na góra-dół. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy je przez około 40 minut. Gdy wyjmiemy całość z piekarnika, posypujemy wierzch cukrem pudrem. Ciasto kokosowe gotowe!