Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone buraki - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone buraki

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszone buraki jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone buraki
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone buraki, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone buraki – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszone buraki – przepis

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 łyżka soli.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki

Przygotowanie:

Buraki należy dokładnie umyć, a następnie delikatnie obrać ze skórki. Następnie należy pokroić je w drobne kawałki. W międzyczasie wyparz słoiki i wypełnij je burakami. Obierz czosnek i powciskaj go między burakami. Dodaj liść laurowy oraz pieprz.

W międzyczasie wlej do garnka wody i ją zagotuj. Następnie wsyp sól i mieszaj tak długo, aż nie zostanie całkowicie rozpuszczona. Zdejmij solankę z kuchenki i polej nią buraki, które są w słoikach. Zrób to dokładnie, tak aby zalewa przykryła całkowicie buraki.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną kapustę

Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby buraki dalej spokojnie się kisiły. Po 3 tygodniach kiszone buraki będą gotowe!