Przepis na lody o smaku porzeczkowym
Lody o smaku porzeczkowym to jeden ze wspanialszych deserów na okres wakacyjny, gdy na dworze jest ogromny upał. Jak wykonać danie samodzielnie, tak aby swym smakiem urzec wiele podniebień? Sprawdź!
Zobacz też:
Prosty przepis na sałatkę grecką. Idealna na letniego grilla
Przepis na lody o smaku porzeczkowym
Składniki:
- 500 g czarnych porzeczek,
- 200 g cukru,
- 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%),
- 150 ml mleka pełnego,
- 2 żółtka jaj.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku zaczynamy od przygotowania puree z czarnych porzeczek. Myjemy je, usuwamy szypułki, a następnie umieszczamy w garnku razem z 50 g cukru. Gotujemy całość na małym ogniu, aż porzeczki puszczą sok i zmiękną.
Zobacz też:
Przepis na gazpacho z malinami
Gdy wszystko skończy się gotować, przecieramy całość przez sitko, aby pozbyć się pestek. Pozostawiamy puree do ostygnięcia. W małym rondlu podgrzewamy śmietankę kremówkę i mleko, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Zobacz też:
W misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem (150 g), aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Gdy śmietanka z mlekiem jest ciepła, ale nie gorąca, powoli wlewamy ją do miski z ubitymi żółtkami, cały czas mieszając. Następnie wlewamy powstałą mieszankę z powrotem do rondla.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku orzecha laskowego
Podgrzewamy mieszankę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Powinien być na tyle gęsty, żeby pokryć tył łyżki. Warto pamiętać, aby nie doprowadzić sosu do wrzenia, bo żółtka mogą się zważyć.
Zobacz też:
Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami
Gdy sos jest gotowy, łączymy go z ostudzonym puree z porzeczek. Dobrze mieszamy, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa jest zimna, przelewamy ją do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcjami urządzenia.
Zobacz też:
Przepis na pyszną zupę krem z kalafiorów
Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, wlewamy masę do plastikowego pojemnika i zamrażamy. Co godzinę, przez około 3-4 godziny, wyjmujemy pojemnik i mieszamy masę widelcem, aby rozbijać powstające kryształki lodu. Po zamrożeniu, lody są gotowe do podania. Smacznego!