Przepis na lody o smaku porzeczkowym - Piekniejsze.pl

Przepis na lody o smaku porzeczkowym

Lody o smaku porzeczkowym to idealny deser, który świetnie sprawdzi się w upalne dni. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź przepis.
Przepis na lody o smaku porzeczkowym
Przepis na lody o smaku porzeczkowym, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Lody o smaku porzeczkowym to jeden ze wspanialszych deserów na okres wakacyjny, gdy na dworze jest ogromny upał. Jak wykonać danie samodzielnie, tak aby swym smakiem urzec wiele podniebień? Sprawdź!

Zobacz też:

Prosty przepis na sałatkę grecką. Idealna na letniego grilla

Przepis na lody o smaku porzeczkowym

Składniki:

  • 500 g czarnych porzeczek,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%),
  • 150 ml mleka pełnego,
  • 2 żółtka jaj.

Zobacz też:

Przepis na lody mango

Przygotowanie:

Na samym początku zaczynamy od przygotowania puree z czarnych porzeczek. Myjemy je, usuwamy szypułki, a następnie umieszczamy w garnku razem z 50 g cukru. Gotujemy całość na małym ogniu, aż porzeczki puszczą sok i zmiękną.

Zobacz też:

Przepis na gazpacho z malinami

Gdy wszystko skończy się gotować, przecieramy całość przez sitko, aby pozbyć się pestek. Pozostawiamy puree do ostygnięcia. W małym rondlu podgrzewamy śmietankę kremówkę i mleko, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z malinami

W misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem (150 g), aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Gdy śmietanka z mlekiem jest ciepła, ale nie gorąca, powoli wlewamy ją do miski z ubitymi żółtkami, cały czas mieszając. Następnie wlewamy powstałą mieszankę z powrotem do rondla.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku orzecha laskowego

Podgrzewamy mieszankę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Powinien być na tyle gęsty, żeby pokryć tył łyżki. Warto pamiętać, aby nie doprowadzić sosu do wrzenia, bo żółtka mogą się zważyć.

Zobacz też:

Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami

Gdy sos jest gotowy, łączymy go z ostudzonym puree z porzeczek. Dobrze mieszamy, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa jest zimna, przelewamy ją do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcjami urządzenia.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę krem z kalafiorów

Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, wlewamy masę do plastikowego pojemnika i zamrażamy. Co godzinę, przez około 3-4 godziny, wyjmujemy pojemnik i mieszamy masę widelcem, aby rozbijać powstające kryształki lodu. Po zamrożeniu, lody są gotowe do podania. Smacznego!

Na czasie

Brak danych.