Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół - Piekniejsze.pl

Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół

Rosół jest najpopularniejszą zupą, która najczęściej gości na naszych stołach podczas niedzielnego obiadu. Osoby, które wyeliminowały ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego, wcale nie muszą na tym ucierpieć. Sprawdź jak wykonać wegetariański rosół, który zasmakuje całej rodzinie!
fot. pexels.com

Rosół jest najpopularniejszą zupą w Polsce, a do tego świetnie sprawdza się jako baza do innych potraw. Można z niego wykonać inne zupy, risotto, kaszotto czy też dodać do sosów mięsnych lub warzywnych. Klasyczny rosół to przede wszystkim połączenie długo gotowanego mięsa z warzywami. Jak wykonać ten typowo niedzielny obiad w wersji wegetariańskiej, aby zachwycił wszystkich domowników, nawet tych którzy kochają klasyczną zupę na bazie mięsa?

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne mielone?

Wegetariański rosół

Aby rosół bez dodatku mięsa był aromatyczny, potrzebna jest duża ilość warzyw, sos sojowy, przyprawy, olej oraz grzyby. Przygotowanie takiej głębokiej w smaku zupy jest bardzo proste, jedynie potrzebna jest cierpliwość.

Składniki:

  • marchewka x3
  • cebula x2
  • por
  • garść suszonych grzybów
  • sos sojowy
  • liść laurowy
  • lubczyk
  • pół główki kapusty włoskiej
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • seler
  • pietruszka (korzeń)
  • pietruszka (natka)

Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal, aby była czarna – dzięki temu zupa zyska nie tylko głębokiego smaku, ale także złotego koloru. Włóż składniki do garnka, zalej je 3 litrami wody, a następnie wrzuć garść suszonych grzybów, liść laurowy, lubczyk suszony bądź świeży zwinięty nitką, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oleju. Pamiętaj, że olej jest ważnym składnikiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku. Całość gotuj pod przykryciem około 2 godziny. Po tym czasie dopraw zupę pieprzem, solą oraz sosem sojowy według uznania. Ugotuj makaron nitki i podawaj z nim gorącą zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.