Przepis na tartę kajmakowo-orzechową - Piekniejsze.pl

Przepis na tartę kajmakowo-orzechową

Tarta kajmakowo-czekoladowa to idealne ciasto na sylwestrową noc. Przedstawiamy najlepszy przepis na cudowny deser!
Przepis na tartę kajmakowo-orzechową
Przepis na tartę kajmakowo-orzechową, fot. pixbay.com [zdjęcie poglądowe]

Sylwester 2022 nadchodzi wielkimi krokami. To sprawia, że wiele z nas przygotowuje się na szalone imprezy i domówki. Jak przygotować pyszny deser na tą wyjątkową noc? Przedstawiamy przepis na tartę kajmakowo-orzechową.

Zobacz też:

Przepis na pyszne świąteczne ciasto z jabłkami

Przepis na tartę kajmakowo-orzechową

Składniki:

  • 200 g kruchych ciastek lub herbatników,
  • 60 g masła,
  • po 1 łyżeczce przyprawy piernikowej, kakao i cynamonu,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 szklanka masy krówkowej, kajmakowej,
  • 1 szklanka masła orzechowego,
  • 50 ml śmietanki 18%,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • garść smażonych orzeszków ziemnych.

Zobacz też:

Przepis na makowiec

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy foremkę, którą smarujemy masłem. Następnie w mikserze dokładnie blendujemy ciasteczka wraz z roztopionym masłem, przyprawą piernikową, kakao i cynamonem oraz z masłem orzechowym.

Zobacz też:

Przepis na ciasto piernikowe

Tak przygotowany spód ciasteczkowy wykładamy na dno foremki i na połowę jej boków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i ustawiamy go na góra-dół. Spód ciasta pieczemy w piekarniku przez 10 minut.

Zobacz też:

Przepis na pierniczki

Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. W miseczce mieszamy masę kajmakową bądź krówkową wraz z masłem orzechowym. Masę wykładamy na przygotowany spód, który jest już wystudzony.

Zobacz też:

Przepisy na drinki bezalkoholowe

Ostatnim krokiem jest wykonanie polewy. W rondelku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i mieszamy całość, aż do rozpuszczenia. Następnie ciasto polewamy przygotowaną masą czekoladową.

Na sam koniec wierzch tarty posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowe!

Na czasie

Brak danych.