Przepis na idealny bigos
Bigos to potrawa, która jest jedną z bardziej tradycyjnych w polskiej kuchni. Cechuje się niezwykłym smakiem, który może zachwycić nie jedno podniebienie. Jak przygotować bigos samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na śledzia pod pierzynką
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżka mielonej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 szklanka czerwonego wina,
- 1,5 litra wody.
Zobacz też:
Przepis na shoty z imbirem i kurkumą
Przygotowanie:
Na samym początku kapustę kiszoną dokładnie myjemy i odsączamy. Następnie mięso również myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę.
Zobacz też:
Paprykę i marchew również kroimy w kostkę, pamiętając o tym, aby uprzednio marchewkę obrać ze skórki. Pietruszkę również obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone mięso. Smażymy, aż mięso będzie rumiane.
Zobacz też:
Dodajemy do rondelka cebulę, czosnek, paprykę, marchew i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kapustę kiszoną i wszystko razem smażymy przez 5 minut. Dodajemy do całości koncentrat pomidorowy, mielony kminek rzymski, mieloną paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Zobacz też:
Dodajemy do całości wino i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Bigos gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż wszystko będzie miękkie i aromatyczne. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!