Przepis na idealny bigos - Piekniejsze.pl

Przepis na idealny bigos

Bigos to danie, które zachwyci wiele osób swym smakiem. Jak wykonać potrawę samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na idealny bigos
Przepis na idealny bigos, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Bigos to potrawa, która jest jedną z bardziej tradycyjnych w polskiej kuchni. Cechuje się niezwykłym smakiem, który może zachwycić nie jedno podniebienie. Jak przygotować bigos samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na śledzia pod pierzynką

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 1,5 litra wody.

Zobacz też:

Przepis na shoty z imbirem i kurkumą

Przygotowanie:

Na samym początku kapustę kiszoną dokładnie myjemy i odsączamy. Następnie mięso również myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę.

Zobacz też:

Przepis na łazanki z kapustą

Paprykę i marchew również kroimy w kostkę, pamiętając o tym, aby uprzednio marchewkę obrać ze skórki. Pietruszkę również obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone mięso. Smażymy, aż mięso będzie rumiane.

Zobacz też:

Przepis na domową nutellę

Dodajemy do rondelka cebulę, czosnek, paprykę, marchew i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kapustę kiszoną i wszystko razem smażymy przez 5 minut. Dodajemy do całości koncentrat pomidorowy, mielony kminek rzymski, mieloną paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na kapuśniak

Dodajemy do całości wino i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Bigos gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż wszystko będzie miękkie i aromatyczne. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!