Przepis na marcepan

Marcepan to słodka masa używana w cukiernictwie do dekoracji, wypieków oraz jako samodzielny deser. Przygotowanie marcepanu w domu jest proste i składa się tylko z kilku składników. Sprawdź nasz najlepszy przepis na marcepan.
Zobacz też:
Przepis na ciasto z białą czekoladą
Przepis na marcepan
Składniki:
- 200 g mielonych migdałów (najlepiej blanszowanych, czyli bez skórki),
- 200 g cukru pudru (przesianego),
- 2 łyżki wody różanej (można zastąpić wodą lub ekstraktem migdałowym),
- 1 białko jaja.
Zobacz też:
Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny
Przygotowanie:
Na samym początku w misce mieszamy mielone migdały z cukrem pudrem. Dodajemy białko jaja oraz wodę różaną (lub wybrany ekstrakt) do suchych składników. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie zagniatamy rękoma, aż otrzymamy jednolitą masę.
Zobacz też:
Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!
Jeśli marcepan jest zbyt suchy, dodajemy trochę więcej wody różanej lub ekstraktu. Jeśli jest zbyt mokry, dodajemy więcej cukru pudru. Formujemy marcepan w kulę, a następnie owijamy go plastikową folią. Przechowujemy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby masa zastygła.
Zobacz też:
Przepis na pomidorową z rosołu
Po schłodzeniu marcepan jest gotowy do użycia. Możemy go rozwałkować i użyć do dekoracji ciast, wypieków lub uformować w różne kształty i pomalować jadalnymi farbami. Przechowujemy marcepan w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.