Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!
Jajka to podstawowy składnik wielkanocnych potraw i dekoracji. W okresie wiosenno-świątecznym służą nam jako pisanki, składnik sałatek, uzupełnienie pasztetów lub przystawki!
Jednak dla urozmaicenia można przygotować je w innym wydaniu!
Oto przepis na jajka w różowej odsłonie!
Składniki:
- 6 jajek
- 100 ml octu jabłkowego
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 średni burak czerwony
- 2 lub 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Obierz i umyj buraki. Pokrój na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane buraki włóż do garnka, zalej 300 ml zimnej wody, a następnie dolej ocet winny i wsyp przyprawy.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
Odstaw buraki do wystygnięcia.
Ugotuj jajka na twardo, odstaw do wystygnięcia i obierz ze skorupki.
Przygotuj duży słoik lub miskę, włóż do niej jajka i wlej buraczanym wywar.
Odstaw na kilka godzin (minimum 2 godziny).
Tak przygotowane jajka można podawać z majonezem lub przygotowanym farszem!
Zobacz też: Wielkanoc. Jak zrobić karmel? Przepis na dodatek do świątecznych ciast