Przepis na różowe jajka na Wielkanoc! - Piekniejsze.pl

Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!

Wielkanocne jajka w nowej odsłonie!

Jajka to podstawowy składnik wielkanocnych potraw i dekoracji. W okresie wiosenno-świątecznym służą nam jako pisanki, składnik sałatek, uzupełnienie pasztetów lub przystawki!

Jednak dla urozmaicenia można przygotować je w innym wydaniu! 

Oto przepis na jajka w różowej odsłonie!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 średni burak czerwony
  • 2 lub 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

Obierz i umyj buraki. Pokrój na mniejsze kawałki.

Tak przygotowane buraki włóż do garnka, zalej 300 ml zimnej wody, a następnie dolej ocet winny i wsyp przyprawy.

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

Odstaw buraki do wystygnięcia.

Ugotuj jajka na twardo, odstaw do wystygnięcia i obierz ze skorupki.

Przygotuj duży słoik lub miskę, włóż do niej jajka i wlej buraczanym wywar.

Odstaw na kilka godzin (minimum 2 godziny).

Tak przygotowane jajka można podawać z majonezem lub przygotowanym farszem!

Zobacz też: Wielkanoc. Jak zrobić karmel? Przepis na dodatek do świątecznych ciast