Przepis na ciepłe lody!
Lody na ciepło to zaskakujący kulinarny wynalazek. Jest to nietypowy, ale pyszny deser, który łączy w sobie ciepłe, smażone elementy z zimnymi lodami. Nigdy nie przygotowywałaś takiego deseru? Przeprowadzimy Cię przez jego przygotowanie krok po kroku!
Zobacz też: Prosty przepis na francuski deser crème brûlée
Przepis na ciepłe lody!
Składniki
- lody o ulubionym smaku – 4 kuleczki
- jajko – 1 szt
- mąka – ½ szklanki
- płatki kukurydziane – ½ szklanki
- mleko – ¼ szklanki
- cukier – 1 łyżka
- olej roślinny do smażenia
- syrop klonowy
- ulubione posypki (orzechy, czekolada, owoce)
Przygotowanie
Przygotuj cztery miseczki, do których nałożysz po jednej kuleczce lodów. Umieść miseczki z lodami w zamrażarce.
W misce roztrzep jajko, a w drugiej wymieszaj mąkę, płatki kukurydziane i cukier. W garnuszku rozgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Przygotuj kolejne kulki lodów i każdą z nich mocz w jajku, a następnie przełóż przez mieszkankę mąki i płatków. Gdy całkowicie pokryjesz lody, rozgrzej olej w głębokim rondlu.
Smaż kuleczki lodów w gorącym oleju przez około 30 sekund do 1 minuty, aż stopnieją i zyskają złocisty kolor. Wymij kuleczki za pomocą sitka. Odstaw na ręcznik papierowy, by pozbyć się resztek oleju.
Wyjmij z zamrażarki talerze z lodami i połóż na nich smażone lody. Polej ulubionym syropem i posyp posypką.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na pyszne ciasteczka dyniowe z żurawiną!