Aromatyczny krem z batatów i curry

Szukasz przepisu na zdrowe, aromatyczne i eleganckie danie? Przygotuj zupę krem. Jeśli znudziły Ci się ich wersje z brokułami, pomidorami czy dynią – postaw na bataty i curry! Z takim przepisem z pewnością zaskoczysz domowników i gości.
Zobacz też: Przepis na przepyszny krem toskański
Przepis na zupę krem z batatów i curry
Składniki
- obrane i pokrojone w kostkę bataty – 2 duże szt
- posiekana cebula – 1 szt
- posiekany czosnek – 2 ząbki
- masło – 1 łyżka
- curry – 2 łyżeczki
- kurkuma – 1 łyżeczka
- mielony imbir – 1 łyżeczka
- bulion warzywny lub woda – 4 szklanki
- mleczko kokosowe – 1 puszka
- sól i pieprz – do smaku
- natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie
Na głębokiej patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do osiągnięcia złocistego koloru. Dodaj pokrojone bataty, curry, kurkumę oraz imbir. Wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Wlej bulion warzywny lub wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy bataty będą miękkie dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zmiksuj zupę na gładką masę. Dopraw solą oraz pieprzem. Po wlaniu do misek udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na obłędne ravioli z batatów!