Przepis na lody smerfowe - Piekniejsze.pl

Przepis na lody smerfowe

Lody smerfowe to idealny deser dla najmłodszych. Jak je wykonac, aby urzekły sywm smakiem? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na lody smerfowe
Przepis na lody smerfowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Wczoraj, 1 czerwca obchodziliśmy Dzień Dziecka. Aby wydłużyć najmłodszym okres świetowania, warto przygotować pociechom pyszne lody smerfowe. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na lody malinowe. Sprawdź

Przepis na lody smerfowe

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • niebieski barwnik spożywczy.

Zobacz też:

Przepis na najlepszy sorbet cytrynowy

Przygotowanie:

Na samym początku w małym garnku na średnim ogniu łączymy mleko, śmietankę i cukier. Podgrzewamy, często mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy. Mieszamy całość, aż do połączenia.

Zobacz też:

Przepis na lody truskawkowe – idealne na upalne dni!

Dodajemy niebieski barwnik spożywczy. Zaczynamy od kilku kropel, a następnie dodajemy więcej, aż osiągniemy pożądany odcień. Pamiętajmy, że kolor będzie jaśniejszy po zamrożeniu.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z białych szparagów

Pozostawiamy mieszaninę do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie przenosimy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub przez całą noc. Gdy mieszanina będzie zimna, przepuszczamy ją przez maszynę do robienia lodów zgodnie z instrukcjami producenta.

Zobacz też:

Przepis na lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy

Jeśli nie mamy maszyny do robienia lodów, możemy włożyć mieszaninę do zamrażarki i mieszać co godzinę, aż osiągnie konsystencję lodów.

Zobacz też:

Przepis na pieczone nogi z kurczaka

Przechowujemy lody w zamkniętym pojemniku w zamrażarce. Przed podaniem, pozwalamy im odpocząć przez kilka minut w temperaturze pokojowej, aby były łatwiejsze do nabrania.

Na czasie

Brak danych.