Przepis na lody truskawkowe – idealne na upalne dni!
Rozpoczął się sezon wiosenno-letni, a to oznacza, że za oknem temperatura będzie z dnia na dzień coraz większa. Idealnym przysmakiem na upalne dni będą lody truskawkowe. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na lody truskawkowe
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek,
- 200 g cukru,
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 250 ml mleka,
- Sok z połowy cytryny.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku wkładamy truskawki do miski, a następnie posypujemy je cukrem. Pozostawiamy je na około 15-20 minut, aż truskawki zaczną puszczać zawarte w sobie soki. Po tym czasie przekładamy truskawki do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy je na gładki mus.
Zobacz też:
Przepis na lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy
W małym garnku podgrzewamy mleko z śmietanką, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy wszystko będzie ciepłe, zdejmujemy je z ognia. Dodajemy mus truskawkowy do mleka i śmietany, a następnie całość dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Pomysł na słodycze bez cukru! Przepis na energetyczne kulki
Przelewamy mieszankę do pojemnika na lody i mrozimy. Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów, wstawiamy pojemnik do zamrażarki i co godzinę energicznie mieszamy, aby nie tworzyły się duże kryształki lodu. Powtarzamy to przez około 4-5 godzin.
Zobacz też:
Przepis na biszkopt z galaretką i owocami
Przed podaniem wyjmujemy lody na kilka minut z zamrażarki, aby nieco zmiękły.