Przepis na lody o smaku lawendy - Piekniejsze.pl

Przepis na lody o smaku lawendy

Lody lawendowe wydają się idealnym przysmakiem na letnie wieczory, a dodatkowo są bardzo oryginalne. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na lody o smaku lawendy
Przepis na lody o smaku lawendy, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na lody o smaku lawendy

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki (30% lub wyżej),
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki suszonej lawendy jadalnej,
  • 6 żółtek.

Zobacz też:

Przepis na pasztet warzywny

Przygotowanie:

Na samym początku w rondelku zagotowujemy śmietankę, mleko, cukier i lawendę. Gdy tylko zacznie całość wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Zobacz też:

Przepis na dżem morelowy

W międzyczasie ubijamy żółtka na lekko puszystą masę. Gdy składniki w rondelku się przegotują, odcedzamy lawendę przez sitko, a następnie powoli, cienkim strumieniem, dodajemy gorącą mieszankę do żółtek, cały czas mieszając.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku agrestowym

Po połączeniu wszystkich składników, wrzucamy mieszankę do rondelka i gotujemy na niskim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy masa zgęstnieje, przestudzamy ją do temperatury pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, lub na całą noc.

Zobacz też:

Przepis na najlepszą zupę rybną

Po schłodzeniu, przelewamy mieszaninę do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją urządzenia. Jeśli nie posiadamy maszynki, możemy wlać mieszaninę do metalowej miski i wstawić do zamrażarki.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku pistacjowym

Co godzinę przez kolejne 3-4 godziny mieszamy masę widelcem, aby powstały drobne kryształki lodu. Gotowe lody przechowujemy w zamkniętym pojemniku w zamrażarce.