Przepis na najlepszą zupę rybną - Piekniejsze.pl

Przepis na najlepszą zupę rybną

Zupa rybna to idealne danie na letnie dni. Jak wykonać ją samemu, aby przywołała wspomnienie wakacji nad morzem? Sprawdź przepis.
Przepis na najlepszą zupę rybną
Przepis na najlepszą zupę rybną, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na najlepszą zupę rybną

Składniki:

  • 1 kg ryby (np. łosoś, sandacz lub karp),
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek świeżego kopru lub natki pietruszki do dekoracji,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki oleju lub masła.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku grejpfruta

Przygotowanie:

Na samym początki oczyszczamy rybę, płuczemy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Wykorzystujemy również głowę i ości, jeśli są dostępne, dla lepszego smaku. Następnie cebulę, marchewkę, pietruszkę, por i czosnek obieramy i kroimy na drobne kawałki.

Zobacz też:

Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy 

W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju lub masła. Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy na średnim ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy do garnka rybę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Zalewamy wszystko ok. 1,5 litra wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 1 godzinę.

Zobacz też:

Przepis na lody miętowe

Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i przecedzamy ją przez sitko, oddzielając warzywa i rybę. Warzywa możemy zblendować i dodać z powrotem do zupy dla gęstszej konsystencji, a mięso z ryby użyć do serwowania.

Zobacz też:

Przepis na najlepsze kimchi!

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kawałkami ryby i posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.Smacznego!