Przepis na pierniczkowe latte
Pierniczkowe latte to najlepszy pomysł na zimową kawę. Przedstawiamy przepis na przepyszną pierniczkową latte.
Zbliża się zima, a to oznacza, że powoli wchodzimy w świąteczny nastrój. Idealnym napojem w tym okresie będzie pierniczkowa latte. Jak wykonać ją samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na świąteczny grzaniec
Przepis na pierniczkowe latte
Składniki:
- około 150 ml mleka,
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki przyprawy korzennej,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki kakao/czekolady,
- pół łyżeczki miodu,
- bita śmietana,
- syrop piernikowy,
- pierniczek (opcjonalnie do podania).
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku do szklanki wsypujemy kawę, cynamon, przyprawę korzenną, gałkę muszkatołową, imbir, kakao. Następnie dodajemy miód i całość. Wlewamy odrobinę wrzątku, a następnie gorące mleko.
Zobacz też:
Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”
Następnie całość energicznie mieszamy. Odrobinę mleka spieniamy za pomocą spieniacza i wlewamy na wierzch. Górę dekorujemy bitą śmietaną. Polewamy ją syropem pierniczkowym i wbijamy do niej pierniczka. Gotowe!