Przepis na lody o smaku pistacjowym
Przepis na lody o smaku pistacjowym
Składniki:
- 1 szklanka niesolonych pistacji,
- 1 i 1/2 szklanki mleka pełnotłustego,
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 żółtka jajek,
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalny),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie układamy pistacje na blasze do pieczenia i pieczemy przez 10 minut, lub aż zaczną pachnieć. Pozwalamy im ostygnąć.
Zobacz też:
Super prosty przepis bez mleka. Panna Cotta z mango
Połowę pistacji mielimy na miazgę w blenderze lub młynku do kawy. Drugą połowę siekamy na drobne kawałki. W małym rondelku podgrzewamy mleko, śmietanę, zmielone pistacje i połowę cukru. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.
Zobacz też:
W misce ubijamy żółtka z resztą cukru. Dodajemy po trochu gorącą mieszankę mleka do żółtek, ciągle mieszając, aby temperować żółtka. Po dodaniu około połowy mleka, całą mieszankę żółtek z mlekiem z powrotem dodajemy do rondla.
Zobacz też:
Przepis na makaron z cukinią i krewetkami
Podgrzewamy mieszankę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje na tyle, że pokryje łyżkę. Nie pozwalamy, aby mieszanka wrzała. Przecedzamy mieszankę przez sitko do miski, a następnie dodajemy posiekane pistacje i ekstrakt wanilii.
Zobacz też:
Jeśli chcemy, dodaj kilka kropel zielonego barwnika spożywczego, aby nadać lodom koloru. Pozwalamy mieszaninie całkowicie ostygnąć, a następnie wkładamy ją do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zobacz też:
Przepis na risotto z krewetkami
Używając maszyny do lodów, mrozimy mieszankę zgodnie z instrukcjami producenta. Przenosimy lody do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.