Przepis na kotlet de volaille

Kotlet de volaille to idealny pomysł na szybkie, proste i smaczne danie obiadowe. Jak je wykonać, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na kotlet de volaille!
Zobacz też:
Przepis na kotlet de volaille
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- olej do głębokiego smażenia,
- wykałaczki,
- 60 g masła,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżki szczypiorku,
- 1/4 cytryny,
- sól i pieprz,
- 30 g mąki,
- 90 g bułki tartej,
- 1 roztrzepane jajko.
Zobacz też:
Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy
Przygotowanie:
Na samym początku w miseczce mieszamy masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Następnie formujemy z nich cztery wałeczki, zawijamy folią i wrzucamy do lodówki.
Zobacz też:
Przepis na idealny makaron cztery sery
Za pomocą tłuczka rozbijamy piersi z kurczaka, aby powstały kotlety. Następnie na każdej piersi układamy wałeczek masła, zawijamy i zlepiamy wykałaczką. Na oddzielne talerze wykładamy bułkę tartą, mąkę i jajko (które roztrzepujemy).
Zobacz też:
Przepis na amerykański Mac&Cheese
Nasz zawinięte piersi z kurczaka moczymy najpierw w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Robimy to około 10 minut, aż panierka będzie miała złoty kolor. Gotowe, smacznego!